RAM: (Random Acsess Memory): Rastgele Erisimli Bellek....Veriyi geçici bir süre üzerinde bulunduran elemandir. Elektronikte kullanilan ve üzerinde geçici olarak ver tutulan flip-floplar kullanilir. Bir RAM modülü üzerinde milyonlarca flip-flop bulunur. Ram bellek üzerine veriler 0 ve 1'ler halinde yazilir. Bilgisayar kapandiginda Ram üzerindeki veriler silinir. Yani Ram bilgilerin kayit edilmeden önceki halini muhafaza eder. Siz Word programini açip bir seyler yazdiginizda bu veriler harddiske kaydedilene kadar bellekte tutulur. Ekranda görünen her sey o anda bellekte de bulunmaktadir. Windows isletim sistemi ilk çalistiginda bellegin bir bölümünü kendi için kullanir ayni sey diger tüm uygulamalar içinde geçerlidir.
RAM Nasil Çalisir?1- DRAM üzerindeki her modül üzerinde verileri kisa süreli olarak tutan kapasitörler bulunmaktadir. Bu veri RAM'in tutabilecegi bir bitlik 1 ve 0 degerleridir. Eger kapasitörler yarimdan fazla sekilde sarj edilmisse 1, yarim veya daha az bir sekilde sarj edilirse 0 degerini alir. Kapasitörler kuskusuz üzerindeki sarji çok çabuk kaybederler. Dolayisiyla bu sarj kaybindan sonra bilgi kaybi olur. Bundan dolayi DRAM'ler de yenileyici devre dedigimiz yapilardan bulunur.
2- SRAM 'de ise her modülün yapisinda ise 2-4 transistör bulunur ve bir bitlik 0 ve 1 degerlerini tutar.
RAM bilgi verdigi zaman bu verme isini bit'ler halinde yapar. Bit sadece 0 ve 1 degerlerinde olusur. 0 ve 1 degerlerini birlesmesinde Binary Code dedigimiz yapi olusur. RAM bu bilgileri alir ve tipki izgaraya benzer sekilde olan sütun ve dizelerin içerisinde tasir. Bu sütun ve dizeler milyonlarca küçük bellek hücresinden olusmustur.
islemci bir bilgi isledigi zaman, bu bilgiye daha sonra kolayca erismek için onu RAM'e saklar. Bu is yapilacagi zaman islemci - Sistem veriyolu - Ram modülüne giden yolu izleyen "yazma" sinyalini gönderir. RAM bu bilgiyi belli bir adreste saklar. Bu adres ileride gelecek olan bilgi istemleri için gereklidir.
Fiziksel Olarak Ram bellek türleri üçe ayrilirlar... Bunlar 30, 72 ve 168 pinliktir.
Baglanti sekli açisindan 3 tiptir...
1- SIPP modül Ram'ler : 8086 ve 8088 islemcilerde kullanilir. Bu Ram'ler upgrade edilemezler. Çünkü Anakart'a monte sekildedirler. 286'larin ilk modellerinde kullanilirlar.
2- SIMM modül Ram'ler : 30 ve 70 pinlik Ram modülleridir. Günümüzde pek kullanilmazlar. Kapasiteleri degistirilebilir. SRAM, DRAM VE EDO-RAM bu tür Ram'lere birer örnektir.
3- DIMM modül Ram'ler : 168 pinlik Ram çesididir. Günümüzde sikça kullanilan SDRAM `ler bu türdendir. Upgrade edilebilirler. Anakartin izin verdigi ölçüde bol bol takip kullanabilirsiniz. Unutmayin ne kadar RAM o kadar hiz.
Günümüzde yaygin olarak kullanilan Ram çesitleri:
* SDRAM : Günümüzde en çok kullanilan ve bir o kadar da ucuz bellek türüdür. 66, 100 ve 133 mhz sistem hizlarini desteklerler. 32-64-256-512 mb'lik modüller halinde satilirlar.
* RDRAM : Yeni kullanilmaya baslayan bu Ram çesidi sadece Intel firmasinin ürettigi Pentium 4 islemcilerde kullanilir ve saat hizi 800mhz'dir...
Bu Ram'lerin saat hizlari 800mhz'dir buna göre Pentium 4 islemcisinin saat hizi da 800 mhz'dir. Ama bu Ram'leri kullanmak ve bilgisayarinizi Pentium 4 yapmak isterseniz. islemci, Ram ve Anakart terfisi yapacaksiniz demektir.
ROM BELLEKLER (Read Only Memory : Sadece Okunabilir Bellek)Sistem Bios'unun bulundugu ortamdir. Sistemle ilgili bilgi burada tutulur. Biz bu bilgilere silme veya ekleme yapamayiz. içerisindeki bilgiler imalat asamasinda yazilir. Bu bilgiler ancak özel kosullar altinda yazilabilir. Anakart üzerinde bulunan ROM entegresini anakart üzerinde bulmak kolaydir. Çünkü üzerinde parlak bir etiket vardir. Parlak etiket olmasinin nedeni sudur: Rom bellege bilgiler lazer ile yazilirlar. Bunlarin silinmemesi için gün isigindan uzak durmasi gerekir. iste bu etiketin parlak olmasi bunun içindir. Amaç gün isigini geri yansitmak ve bellegi bu isigin zararlarinda korumaktir.
ROM içindeki bilgilerin unutulmamasi için sürekli olarak bir pille beslenir. Anakart üzerinde bulunan pilin görevi budur. Bu pilin ömrü ortalama 3 yildir ve besleme gerilimi 3.3v'tur.