RAR dosyası, daha az alan kaplamaları için sıkıştırılmış dosyalar içerir. RAR dosyaları tipik olarak .rar dosya adı uzantısını kullandıklarından bu şekilde anılırlar. RAR dosyası sıkıştırılmamış dosyalardan daha hızlı bir şekilde diğer bilgisayarlara aktarılabilir. Sıkıştırılmış bir RAR dosyasındaki dosyaları ayıklamak için, RAR dosyalarıyla çalışmak üzere tasarlanmış özel bir program kullanmanız gerekir.
Dosya sıkıştırmaya kısa bir bakış
Dosya sıkıştırma genellikle bir veya daha fazla dosyayı orjinalinden daha küçük boyutta tek bir paket içine yerleştiren bir yöntemdir. Örneğin dosyalarla dolu bir klasörü arkadaşınıza e-posa yoluyla göndermek istiyorsunuz. Klasörün içindeki bütün dosyaları teker teker eklemek yerine klasörü sıkıştırıp bir tek arşiv dosyası haline getirebilir ve yollayabilirsiniz. E-postayı bu şekilde daha hızlı yollarsınız ve arkadaşınız da bilgisayarına daha hızlı indirebilir. Çünkü sıkıştırılmış bir arşiv içeriğindeki bütün orjinal dosyaların toplamından daha küçük boyuttadır. Hem böylelikle arkadaşınızın bütün dosyaları eksiksiz bir biçimde aldığından emin olursunuz.

Nasıl bir Rar dosyası yaratırım?
Bir RAR dosyası yaratmak veya açmak için RAR dosya biçimini tanıyan özel bir yazılıma ihtiyaç vardır. Bir çok yazılım bulunmasına karşın, bunların arasında en çok tanınanı ve en kullanışlı olanı WinRAR programıdır. WinRAR indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
WinRAR'ı yüklediğinizde doğrudan Windows'a entegre olur ve kendisini farenizin sağ tık menüsüne ekler. Sıkıştırmak istediğiniz dosyaları seçip, herhangi birisinin üzerine farenizin sağ tuşuyla tıkladığınızda WinRAR seçeneklerini görürsünüz. Bunlar genelde aşağıdaki şekildedir.;
Arşive ekle
Bu seçeneği seçtiğinizde sıkıştırma özelliklerini belirleyebileceğiniz bir pencere ile karşılaşırsınız. Buradan arşiv dosyasının ismi, sıkıştırma yöntemi, ciltlere bölme, arşivinize şifre belirleme gibi ayalarınızı yaptıktan sonra tamam diyerek arşivinizi yaratabilirsiniz.
Arşive ekle "dosya ismi.rar"
Bu seçenekte ise önceden tanımlı standart ayarlarla sıkıştırma işlemini hızlıca yapabilirsiniz.
Sıkıştır ve eposta gönder
Aynı şekilde ayarlarımızı yaptıktan sonra eposta uygulamamız otomatikman açılır ve arşivimiz ekleti olarak yerini alır. Sizin tek yapmanız gereken yazınızı yazıp arşivinizi göndermektir.
Sıkıştır "dosya ismi.rar" ve eposta gönder
Önceden tanımlı ayarlarla hızlıca sıkıştırmayı yapar ve arşiv dosyasını eposta uygulamasına eklenti olarak yerleştirir. Size gönder butonuna tıklamak kalır.
Bir RAR dosyasını nasıl açarım?
RAR dosyasını açmak, önceden sıkıştırılmış bir arşivin içindeki dosyaları orjinal biçimleriyle çıkarmak demektir. Bu işlem RAR dosyası yaratmaktan daha kolaydır. Sadece bir RAR dosyasının üzerine farenizle sağ tıklayın ve açılan menüdeki seçenekleri inceleyin.
Dosyaları çıkart
Bu seçeneği tıkladığınızda karşınıza dosyaları hangi klasöre çıkarmak istediğimizi ve basit ayarları soran bir pencere çıkar.
Buraya çıkart
Arşivdeki dosyaları hızlıca içinde buluduğu klasöre çıkarır.
Buraya çıkart "klasör ismi"
Bazen arşivimizde çok fazla dosya olduğunda bunları direk arşivimizin bulunduğu klasöre çıkarmak istemeyebiliriz. Çünkü bu klasörde halihazırda başka dosyalar da olabilir ve çıkarmak istediğimiz dosyalarla karışabilir. Bu yüzden bu seçenek bulunduğumuz klasörün içinde arşivin ismiyle aynı isme sahip bir klasör yaratarak dosyaları bunun içine çıkarır. Karmaşıklığı önlemek açısından çok yararlı bir seçenektir.
Bir RAR dosyasına çift tıklarsam ne olur?
RAR dosyasına çift tıkladığınızda, Karşınıza WinRAR programının arayüzü gelir. Burada Sıkıştırılmış arşivinizin içindeki dosyaları liste halinde görebilir, üzerinde tek tek işlem yapabilir, arama yapabilir ve üstteki menü sayesinde arşive dosya ekleyip çıkarabilirsiniz. "Dizine Çıkart" seçeneğini seçtiğimizde yine çıkartmak istediğimiz klasörü belirleyip arşivi istediğimiz yer çıkartabiliriz. "Bul" seçeneğinden de arşivinizin içindeki belli bir dosyayı arayabilirsiniz. SFX seçeneği yardımıyla da arşivinizi bir kurulum dosyasına çevirebilirsiniz.
Bir RAR dosyasını nasıl bölerim?
Bazen büyük boyutlu arşivleri CD, DVD gibi medyalara sığdıramayız. Bu durumlarda arşivimizi ciltlere bölerek oluşturmak gerekir. Örneğin 900 MB'lık bir arşivi CD'ye yazamayacağımız için bunu 700 ve 200 MB olmak üzere iki dosya haline getirip ayrı ayrı CD'lere yazabiliriz. Daha sonra arşivimizi açmak istediğimizde winrar sizden sırayla cD'leri sürücüye yerleştirmenizi isteyecektir. Bu özellik daha çok filmler gibi büyük boyutlu dosyalar için kullanılır.
Arşivi ciltlere bölmek için sıkıştırmak istediğiniz dosyalara farenizin sağ tuşuyla tıklayıp çıkan menüden "Arşive ekle" seçeneğini seçin ve karşınıza gelen penceredeki "Ciltlere böl" yazan yerin altındaki menüye göz atmamız yeterli. Burada daha çok işimize yarayacaklar CD'ler için "CD700: 700 mb" ve DVD'ler için "DVD+R: 4481 mb" seçeneği olacak. Size uygun olanı seçtikten sonra onaylayarak iki ya da daha fazla dosyadan oluşan arşivinizi yaratıp rahatlıkla medyaya yazabilirsiniz.
RAR dosyalarına alternatif olarak Windows tarafından sıkıştırılıp açılabilen ZIP dosyaları kullanılabilir.
RAR ve ZIP dosyaları üzerinde işlem yapabileceğiniz alternatif bir ücretsiz program olarak 7-zip kullanılabilir.